“Medeniyetin Dokunmuş Kodları” Söyleşisi 4 No’lu Depo’da Yapıldı
Darü’l Projesi kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Eski İnhisar Binası 4 No’lu Depo’da açılan “Medeniyet Kuran Şehir” standı kapsamında “Medeniyetin Dokunmuş Kodları” söyleşisi gerçekleştirildi. -Mülk Projesi. Haşim Şahin, Prof. Dr. Zühal Türktaş, Prof. Kentin uygarlığını ortaya koyan 4 No’lu Depo’nun onarımının bu anlamda çok değerli olduğu vurgulandı.
Konya Büyükşehir Belediyesi, Eski Monopol Binası Depo No: 4’te “Medeniyetin Dokunmuş Kodları” konulu söyleşi düzenledi.
Katılımcılar söyleşi öncesinde 4 No’lu Depo’da bulunan “Medeniyet Kuran Şehir” standını gezdiler.
Serginin galası olarak gerçekleştirilen söyleşinin moderatörlüğünü Konyalı Tarihçi Prof. Dr. Haşim Şahin; Tüm kültürel mirası biriktiren ve bünyesinde barındıran bir şehir olduğunu ve 4 No’lu Depo’nun da bu bağlamda değerli bir eser olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Burası her yönü, her adımı, her santimi emek kokan bir yer. burada gelenekle geleceği birleştiren bir stant var. Hangi zaman ve mekanda olursak olalım aslında Bir’in sırrını, Bir’in hakikatini anlamaya, anlatmaya çalışıyoruz. Ana sınırları içerisinde bunu vermeye çalışan bir sergiydi. Kültür her zaman hamisiyle birlikte yürür. Tarihin ilk dönemlerinden günümüze kadar bu böyle olmuştur. Başka bir deyişle patronsuz kültür olmaz. Her zaman devletin desteğiyle, hayırseverlerin ve kurumlarımızın desteğiyle bir takım yapılar ve localar ortaya çıkıyor. Bu noktada elbette ilk teşekkürü Konya Büyükşehir Belediyesi hak ediyor. Konya kadim bir başkent ve büyük bir medeniyetin başkentiydi. Üstelik Konya, Osmanlı Medeniyetimizin temelini ve temelini oluşturan bir başkent olma özelliğini taşıyordu. Bunları tarihçi kimliğimle ve alana dair bilgimle söylüyorum” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR, ÇALIŞMALARIYLA ŞEHRİN MEDENİYET DENEYİMİNİ ORTAYA ÇIKARIYOR”
Sergi Kreatif Müdürü Yasin Tütüncü, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Türkiye’nin en büyük canlandırma projelerinden biri olan Darü’l-Mülk projesine değinerek şu değerlendirmelerde bulundu:
“Konya Büyükşehir Belediyesi, şehrin medeniyet birikimini ortaya çıkarmak amacıyla pek çok alanda çeşitli onarım, canlandırma ve geliştirme çalışmaları yürütürken, aynı zamanda 1994 yılında tekel binası olarak kullanılan 4 No’lu Depo’nun da restore edilmesi amacıyla bir çalışma gerçekleştirdi. bir süre. Medeniyetin tam merkezinde yer alan bir yapıdan bahsediyoruz. Buradaki zenginliği göstermek için bir fırsattı. “Hem bu medeniyetin doğasında var olan bilgiyi işaret etmesi hem de bu kurucu geleneğe işaret etmesi açısından ‘Medeniyeti Kuran Şehir’ kelimelerini yan yana getirerek stand konseptini belirledik.”
4 NO’LU DEPO ÖĞRENCİLER İÇİN SONUÇ BİR ÖRNEKTİR
Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Klasik Türk Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dolayısıyla bu kültürü aktarabildiğimizde ve somut örneklerle anlatabildiğimizde işimiz çok daha kolaylaşıyor. Belki bir saatlik buradaki ziyaretimizde, uzun ders boyunca anlattıklarımızı onların hayatına çok daha değerli bir şekilde aktarabileceğiz. “Bu anlamda size çok teşekkür ediyorum” dedi.
“İNSAN GELECEĞİ YAŞAMAYA ÇALIŞAN BİR VARLIKTIR”
İstanbul Üniversitesi Türk-İslam Niyet Tarihi Profesörü Abdurrahman Aliy, gelecek nesil kavramının çok eski metinlerde bile yer aldığını belirterek, “İnsan, sadece anı yaşayan bir varlık değildir. Anı yaşayamayan bir varlık. Anı yaşatmaya çalışmak aslında onu sınırlar altına almak anlamına gelir. İnsan geleceği yaşamaya çalışan bir varlıktır. Gelecek için bir şeyler yapmaya çalışırken, ister 90 yaşında olun ister 100 yaşında olun, zihniniz ve bedeniniz hala aktif olacaktır. “İnsan geleceği kurmaya çalışan bir varlıktır” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı